News
Transz-zsírsavakról2012. 07. 15., Sunday, 13:21
Tisztelt Fornetti Fogyasztó,
Az utóbbi években egyre többet hallottunk a transzzsírsavakról, s a vállalati oldal részéről is sok ígéret hangzott el használatuk kiiktatására, csökkentésére. De mik is ezek?
Mik azok a transz-zsírsavak és hogyan jönnek létre?
Alapvetően háromféle zsír létezik: telített, telítetlen és transz. A telített zsírsavak főleg állati eredetű élelmiszerekben találhatók meg, míg a telítetlenek a növényiekben. A harmadik csoport tagjai, a transz-zsírsavak a természetesen folyékony növényi olajok hidrogénezéssel történő keményítésekor (így érik el ugyanis, hogy a folyékony halmazállapotú olajból szilárd, kenhető állagú anyag váljon) keletkeznek - jó példa a „hagyományosan" készült margarin, amely szobahőmérsékleten szilárd (újabban egyes margarinok esetében olyan természetes, növényi zsírok hozzáadásával igyekeznek a kenhető állagot biztosítani, mint a pálma- vagy kókuszsír - így minimalizálva a transz-zsírsavak arányát).
A Magyar Nemzeti Szívalapítvány internetes oldalán (www.mnsza.hu) olvasható, hogy az élelmiszeripari termékekhez adagolt mesterséges anyagok, melyek tönkreteszik az ereket, szívinfarktust, érelzáródást okoznak. Óvatos becslések szerint Magyarországon évente legalább 1000 ember halálát lehetne elkerülni, ha az iparilag hozzáadott transz-zsírsavakat teljesen száműzni lehetne.
Transzzsírban tocsogó ételek Norbinál és a CBA-ban (Index/dívány cikke)