News

Teljes paradigmaváltás előtt az élelmiszeripar

Teljes paradigmaváltás előtt az élelmiszeripar
2015. 12. 11., Friday, 09:05

A fogyasztói magatartás tudatosabbá válása, az élelmiszerekkel szembeni igények változása teljes paradigmaváltásra készteti a hazai élelmiszeripart, amely a korábbi termelés fókuszú működésről a fogyasztói elvárások minél teljesebb megismerésére és kielégítésére kell átálljon – állapították meg egybehangzóan a résztvevők a Fornetti Kft., a Földművelésügyi Minisztérium, a Funkcionális Élelmiszerlánc Terméktanács és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közös rendezésű konferenciáján 2015. december 11-én, Budapesten.

A családszerkezet átalakulása, a háztartások rendelkezésére álló többletjövedelem és az élelmiszerekkel kapcsolatos határozott fogyasztói elvárások globálisan is paradigmaváltásra késztetik az élelmiszeripari szektor szereplőit. „A fejlett országokban egyre terjed a kétkeresős családmodell, ami révén folyamatosan növekszik a háztartások rendelkezésére álló elkölthető jövedelem. A következő évekre közel kétszázalékos GDP-növekedést prognosztizálnak az Európai Unió számára. A kampányoknak köszönhetően egyre tudatosabbak a fogyasztók. Ezekre a folyamatokra választ kell adnia az élelmiszeriparnak” – ismertette a szektorra az elkövetkező években leginkább hatással lévő trendeket Sebastian Gooding, a Fornetti Kft. ügyvezető igazgatója.

A lehetséges válaszok kapcsán az ügyvezető igazgató kiemelte: ma már olyan ételeket, alapanyagokat és ízeket is a fogyasztók elé tárhatnak a vállalatok, amelyek korábban a fizetőképes kereslet hiánya miatt nem lehettek volna sikeresek. „Habár a fogyasztók hajlandóak többet fizetni a minőségi élelmiszerekért, a termelőknek és gyártóknak nem szabad elfelejteniük, hogy a fogyasztók igénye az élelmiszerbiztonság garantálására magasabb, mint korábban valaha is volt” – tette hozzá Sebastian Gooding.

A fogyasztók biztonságos élelmiszerek iránti igényét a hatóságok és a kormányzat is felismerték. „A termelőknek és élelmiszergyártóknak segíteni kell, hogy minél ellenőrzöttebb körülmények között, minél biztonságosabb élelmiszereket gyártsanak. Ez a hatóság igazi feladata. Ugyanakkor ellenőrizni, és szükség esetén szankcionálni is szükséges. Ezt az utóbbi években 90 százalékos hatékonysággal tette meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal” – emelte ki Dr. Bognár Lajos, országos főállatorvos, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár.

A kormány és a hatóságok edukációs feladatai kapcsán Dr. Bognár Lajos kiemelte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal biztonságos élelmiszerfogyasztást ösztönző edukációs kampányát. „Ma már amellett, hogy a magyarok jelentős része tisztában van az ellenőrzött, biztonságos élelmiszerek fogyasztásának fontosságával, egyre többen bíznak a hatóságokban is. A legutóbbi felmérések szerint a lakosság 54 százaléka tudja pontosan, hogy melyik szervhez fordulhat, ha szabálytalanságot tapasztal. Ez korábban alig 20 százalék körül mozgott” – emelte ki.

Bárány László, a Master Good Kft. tulajdonosa kiemelte: minden igazi kihívás a vevői oldalról érkezik, és az élelmiszer előállítók feladata, hogy ettől ne megijedjenek, hanem választ találjanak a kérdésekre. „A kihívásoknak megfelelve, ma már olyan termék- és feldolgozási láncokban kell gondolkozni, amelyek számos területre kiterjednek és ott értéket is teremtenek. Ez az innováció lényege, a siker alapja” – emelte ki.

Szabó Imre, a Boldagro Kft. tulajdonosa előadásában elmondta: négy dolog kell ahhoz, hogy egy élelmiszer- és agráripari vállalat sikeres legyen – vízió, értékrend, stratégia és felelős gondolkozás. „Ha ezek megvannak, és meghallgatjuk a fogyasztókat, akkor igenis lehet sikeres és eladható termékeket készíteni, amelyek megtalálják helyüket a piacon” – hangsúlyozta Szabó Imre, aki szerint fontos, a meglévő és potenciális vásárlók edukációja, ezért is nyitják meg telephelyeiket és gyümölcsösüket rendszeresen a látogatók, különösen a fiatalok számára.

„Ha élelmiszerbiztonságról, minőségről és a kisebb élelmiszeripari vállalkozások versenyképességről beszélünk, akkor kiemelten kell kezelni a szabályozás és az ellenőrzés kérdéskörét” – mondta Reményik Kálmán, a Vászolyi Sajtmanufaktúra tulajdonosa, aki szerint a fenti célok eléréséhez ki kell fehéríteni a szektort, hiszen ez minden érintett fél érdeke.

Fotók

Cookies are small text files used by websites to provide better and more efficient customer experience. According to general regulations we can only store the essential cookies in your browser. To use use other cookies we need your permisson.

By clicking "Authorize all cookies" you'll recieve the best user experience. On the other pages you can authorize different types of cookies one by one.

You can find all information about cookies and privacy protection on the Data protection page.

Without these cookies our website could not give the best customer experience.

By accepting the regulation these cookies are getting authorized.

Name Provider Reason Validity
PHPSESSIDfornetti.huSession ID, helps storing the status between page loadsEnd of session
cookieConsentfornetti.huUsed for storing your cookie settings.1 year
Up