News
FORNETTI termékek és a zsiradékbevitel2011. 12. 13., Tuesday, 11:48
Magyarországon a lakosság jelenlegi (2000-es évek) táplálkozási szokásait tekintve átlagosan 38-40%-ra becsülhető a zsír (és olaj) fogyasztásból származó energia-bevitel. Élettanilag 25 %is elég lenne, de ennyi viszont feltétlenül kell, ennek oka – azon túl, hogy az aromaanyagok a zsírokban dúsulnak s ezért a magas élvezeti értékű, jó érzékszervi tulajdonságokkal rendelkező élelmiszerek általában nem zsírszegények – a következő 3 indok:
- a vitaminok egy része zsíroldható, ezért alacsony zsírbevitel esetén felléphet vitaminhiány
- a zsírokat és olajokat felépítő zsírsavak egy része esszenciális (létfontosságú), tehát bevitelük nem nélkülözhető
- vannak olyan, nem esszenciális zsírsavak is (ezek többszörösen telítetlen zsírsavak) amelyek fogyasztása kedvező, betegségmegelőző, azaz életminőséget javító hatású
Ugyanakkor szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a FORNETTI termékpalettája nagyon változatos, rendkívül sokféle és eltérő összetételű termék kerül forgalomba. Vannak zsírban dúsabb termékek, közepes, illetve mérsékelt zsírtartalmú készítmények s vannak kifejezetten zsírszegény termékek is, ilyenek a fehér pékáruk. Tehát az egyéni ízlésnek és a táplálkozásbiológiai elvárásnak megfelelően van lehetősége a fogyasztónak a választásra.
Szabó S. András