News

EU-konform lesz a tepertős pogácsa

EU-konform lesz a tepertős pogácsa
2012. 01. 16., Monday, 11:04

Készül a tepertős pogácsa EU-konform receptje

Uniós védettségre pályázik a tepertős pogácsa. Az évekkel ezelőtt elindított ügy a végéhez közeledik, ha az uniós tagállamok hat hónap alatt nem emelnek kifogást, akkor a pogácsa hagyományos különleges termék lesz, ezzel az uniós rendszerben a gyengébb védettséget fogja élvezni.

"A tepertős pogácsa kerek, hengeres alakú, 3-5 centiméter átmérőjű, 25-50 gramm tömegű, aprított tepertőt és sertészsírt tartalmazó, élesztővel lazított, omlós vagy hajtogatott leveles szerkezetű, sóval és borssal ízesített sós péksütemény" - így kezdődik a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének beadványában a tepertős pogácsa leírása, amelyben uniós védettség alá szeretné helyezni a tepertős pogácsát.
Ha a kezdeményezés sikerrel jár, akkor az enyhébb uniós védettséggel rendelkező szikvíz után állhat be a sorba a pogácsa, amely meglehetősen hosszú folyamaton van túl. Az EU-ban alkalmazott kétféle termékvédettség közül az enyhébbet jelentő "hagyományos különleges termék" megjelölésre vonatkozó kérelmet nemzeti hatáskörben már elbírálta az ügyet menedzselő agrártárca, a kérvény ezt követően került Brüsszelbe az Európai Bizottsághoz, amely az egyéves vizsgálati idő alatt kétszer kért és kapott hiánypótlást a magyar féltől.

Az agrártárca decemberben közölte, a termékleírás várhatóan a közeljövőben jelenik meg, ezzel pedig megkezdődik az új, várhatóan utolsó szakasz. A tagországoknak hat hónapjuk lesz arra, hogy kifogást tegyenek. Ha egyik tagállamnak sincs ellenére, hogy a tepertős pogácsa védett legyen, akkor zárul sikerrel a történet. Ez azt jelenti, hogy a termék megkaphatja a "magyar hagyományok szerint előállított sós sütemény" elnevezést, és használhatjuk a "hagyományos különleges termék" megjelölést.

Uniós védettsége számos magyar terméknek van, többségükre az úgynevezett oltalom alatt álló eredet- vagy földrajzi megjelölést lehet alkalmazni. Az eredetmegjelölés azokra a termékekre vonatkozhat, amelyeknek a legfontosabb jellemzői kizárólag az előállítási helyből és az ottani termelők tudásából adódnak. A földrajzi védettségnél a termék ismertsége és jellemzője szorosan köthető a földrajzi helyhez, ezért ezeknél az az előírás, hogy a feldolgozás és az előállítás közül az egyiket az adott földrajzi területen kell végezni.

Ez lehet majd a hivatalos tepertős pogácsa

"A tepertős pogácsa kerek, hengeres alakú, 3-5 centiméter átmérőjű, 25-50 gramm tömegű, aprított tepertőt és sertészsírt tartalmazó, élesztővel lazított, omlós vagy hajtogatott leveles szerkezetű, sóval és borssal ízesített sós péksütemény. Felülete vörösesbarna, négyzethálósan rovátkolt. Alja sima, vörösesbarna. Bélzetében a tepertődarabkák egyenletes eloszlásban találhatók. Az omlós változat rögökre törhető szét, a leveles változat bélzete laza, leveles szerkezetű. Íze a tepertődarabkákra jellemző, kellemesen sós, enyhén borsos fűszerezésű. A termék szárazanyagra számított zsírtartalma 20-30, lisztre számított 25-40 százalék mennyiségben tartalmaz tepertőt. A zsírtartalom legalább 60 százaléka tepertőből származik."


Az agrártárca az [origo]-val közölte: oltalom alatt álló eredetmegjelölést (OEM) megkapta a a szegedi szalámi/szegedi téliszalámi, a hajdúsági torma, a makói (vörös)hagyma, a gönci kajszibarack, a szegedi fűszerpaprika-őrlemény. A földrajzi védettség pedig a budapesti téliszalámira, a csabai kolbászra/csabai vastagkolbászra és a gyulai kolbászra/gyulai páros kolbászra vonatkozik. A szürkemarhahúsnál tavaly szeptemberben zárult le a kifogásolási szakasz, és december közepén meg is kapta az uniós oltalmat.
Emellett további termékeknél folyamatban van az eljárás: az alföldi kamillavirágzat, amelynek bejegyzése ellen Németország emelt kifogást, a hat hónapos határidőn belül azonban sikerült megegyezésre jutni, és a hivatalos uniós lapban való megjelenés után oltalom alá kerül az elnevezés. A kalocsai fűszerpaprika-őrlemény és a szőregi rózsatő dokumentációja pedig már megjelent a hivatalos lapban tavaly októberben, tehát elindult a hat hónapos kifogásolási szakasz.

Ezeknél azonban kevésbé szigorú védelemre pályázik most a tepertős pogácsa. Ez lényegében azt jelenti, hogy a tepertős pogácsát továbbra is mindenki úgy készítheti el, ahogyan akarja, de aki nem a hivatalos receptet használja, az nem alkalmazhatja a védettséget jelentő elnevezést és a kapcsolódó uniós jelvényt.

Az utóbbi években a legnagyobb vihart a tokaji bor védettsége kavarta, ez az ügy azonban a borok külön kategóriájába tartozik. A vita több mint hét éve húzódik, és egyrészt arról szól, hogy Szlovákia nagyobb területet akart elfogadtatni, mint amekkora a magyar fél szerint indokolt lenne a Tokaj-hegy és Tokaj-Hegyalja szlovák területre való átnyúlása miatt.

A másik konfliktus pedig az elnevezés használatából adódott, hogy melyik bort lehet tokajinak nevezni. Megoldást az uniós borreform hozott volna, amely előírta, hogy a tagállamoknak tavaly december 31-ig kell benyújtaniuk a termékleírásokat az Európai Bizottságnak, ennek hiányában a bornevek elveszítik oltalmukat, így a borok címkéire sem írhatók fel. A borleírásokról a magyar és szlovák borászok egyeztettek, de nem sikerült közös nevezőre jutniuk, ez pedig a Bumm.sk magyar nyelvű szlovák portál december végén megjelent híre szerint azt eredményezheti, hogy Szlovákia kénytelen lesz búcsút inteni a Tokaj névnek.

Pogácsatörténet

A pogácsa a magyar néprajzról szóló nyolckötetes kiadvány szerint az újkorban a parasztkonyha leggyakoribb köznapi süteménye volt. A pogácsa jövevényszó első előfordulása 1395-re tehető, eredetileg hamuban-parázsban sült lepénykenyeret jelentett. A tepertős pogácsa kialakulását két feltétel tette lehetővé: egyrészt szokássá vált a szalonnából zsírt kisütni, másrészt a tepertő bekerült a mindennapok étkezésébe a 18. század körül. A mai formájában ismeretes apróbb, hengeres formájú szaggatott változat a késő középkorban vált általánossá Magyarországon mint a paraszti konyha leggyakoribb sült tésztája.

Cookies are small text files used by websites to provide better and more efficient customer experience. According to general regulations we can only store the essential cookies in your browser. To use use other cookies we need your permisson.

By clicking "Authorize all cookies" you'll recieve the best user experience. On the other pages you can authorize different types of cookies one by one.

You can find all information about cookies and privacy protection on the Data protection page.

Without these cookies our website could not give the best customer experience.

By accepting the regulation these cookies are getting authorized.

Name Provider Reason Validity
PHPSESSIDfornetti.huSession ID, helps storing the status between page loadsEnd of session
cookieConsentfornetti.huUsed for storing your cookie settings.1 year
Up